Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καρπός από την Ηλεία στην Ιταλία με 450 ευρώ το τόνο






Με 450 ευρώ τον τόννο αγόρασαν καρπό ελιάς από την Ηλεία ιταλοί έμποροι και τον μετέφεραν στην χώρα τους προκειμένου εκεί να γίνει η διαδικασία επεξεργασίας είτε να τις διαθέσουν ως προϊόν στην δικιά τους αγορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιταλοί αγόρασαν κυρίως από Άγιο Γεώργιο, Αμπελώνα, Κορυφή, Βροχίτσα, Μαλαπάσι, Χειμαδιό και άλλες περιοχές.
Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία που αν συνεχιστεί σε βάθος χρόνου θα έχει επιπτώσεις για την βιωσιμότητα της διαδικασίας επεξεργασίας στην Ελλάδα και στην Ηλεία.
Και αυτό γιατί όσο λιγότερος είναι ο καρπός που μεταφέρεται στα ελαιοτριβεία για επεξεργασία τόσο λιγότερη δουλειά θα έχουν και δεν θα επαρκούν τα έσοδα για τη επιβίωση όλων.

Επομένως θα παραστεί ανάγκη να μειωθει ο αριθμός και φυσικά κάποιοι άνθρωπο δεν θα έχουν δουλειά και θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Ένα δεύτερο είναι το γεγονός ότι το κράτος χάνει χρήματα από την παρακράτηση που γίνεται στο ελαιοτριβείο για την δακοκτονία. Βασικό κριτήριο για το ποσοστό της παρακράτησης είναι η ποσότητα που οδηγείται  σε αυτά για να βγει το λάδι και όπως γίνεται αντιληπτό όσο λιγότερη ποσότητα τόσο λιγότερα και τα χρήματα που κρατούνται για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Όσον αφορά τους παραγωγούς υπάρχουν και αρνητικές και θετικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το εισόδημά τους. Ιδιαίτερα συμφέρουσα η αγορά του καρπού είναι για αυτούς τους καλλιεργητές που φέτος οι ελιές τους δεν θα είχαν αποδώσει. Οπότε τα χρήματα που πήραν από την πώληση του καρπού είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπαιρναν από την επεξεργασία του  στα Ελαιοτριβεία.
Με βάση τα φετινά δεδομένα όπου  τα 50 κιλά καρπός βγάζουν κατά μέσο όρο 9 κιλά λάδι, από ένα τόνο θα παραχθούν 180 κιλά λάδι. Η τιμή του λίτρου, (είναι κάτι λιγότερο από κιλό) φέτος κυμαίνεται στα 3,5 ευρώ που σημαίνει ότι από την παραχθείσα ποσότητα λαδιού από  ένα τόννο θα πάρει 630 ευρώ χωρίς τις κρατήσεις. Με τις κρατήσει υπολογίζεται ότι θα φθάσει περίπου γύρω στις 500 ευρώ. Οπότε η διαφορά είναι μικρή. Όσοι έχουν παραγωγή λόγω της ανόδου της τιμής που υπάρχει στο λάδι δεν τους συμφέρει να προχωρήσει σε πώληση του καρπού. Στην Καλαμάτα που φέτος έχει παραγωγή δεν πούλησαν καρπό στο εξωτερικό.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου