Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΤΑΙΟ ΠΥΡΕΤΟ


Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας ο επικεφαλής με την ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ'' για τη Δυτική Ελλάδα και μέλος της κεντρικής επιτροπής της ''ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ''  Χρήστος Ρήγας τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα που μαστίζει την κτηνοτροφία , το μελιταίο πυρετό.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του συναγωνιστή

Σχετικά με το μελιταίο πυρετό…
Η Βρουκέλλωση ή Μελιταίος Πυρετός αποτελεί ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το γένος αερόβιων βακτηρίων (Brucella -Μπρουσέλα). Διάφορα στελέχη του βακτηριδίου μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, συνήθως όμως, εντοπίζεται το στέλεχος Brucella melitensis (Μπρουσέλα μελιτένσις) που προκαλεί τη νόσο στα πρόβατα. Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο, μέσω της άμεσης επαφής με ιστούς άρρωστων ζώων, με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως μη ωριμασμένο τυρί ή μη αποστειρωμένο γάλα). Σπάνια, μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το θηλασμό ή με τη σεξουαλική επαφή. Ετησίως τα νέα κρούσματα στον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε περισσότερα από 500.000. Οι επιπλοκές, στον άνθρωπο περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δισκοσπονδυλίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία, ορχίτιδα.
Υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της βρουκέλλωσης ενέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους (ανώριμο ή φρέσκο τυρί φέτα ή μη παστεριωμένο γάλα ή γάλα που δεν έχει υποστεί βρασμό). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους καταναλωτές στα επονομαζόμενα ‘βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα’, ειδικά τυρί φέτα που παρασκευάζεται κάτω από οικιακές συνθήκες και διακινείται χωρίς έλεγχο και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσής του. 
Στη χώρα μας, το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης περιγράφεται αναλυτικά στη με αριθ. 258735 (ΦΕΚ Β` 1220/17-07-2007) υπουργική απόφαση όπως αυτή τροποποιήθηκε από την αριθ. 258963 (ΦΕΚ Β` 1742/29-08-2008) υπουργική απόφαση. Στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά Εύβοια, Λέσβος, Λέρος και Θάσος, εφαρμόζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο των αμνών και εριφίων ηλικίας άνω των τριών μηνών που διατηρούνται για αναπαραγωγή, καθώς και των θηλυκών ενήλικων αιγοπροβάτων που δεν κυοφορούν. Απαγορεύεται ο εμβολιασμός κάτω των τριών μηνών καθώς και των αρσενικών ζώων. 
Στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, καταγράφονται ετησίως δεκάδες κρούσματα σε ανθρώπους. 
Το ενδεχόμενο δε να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων και των ζώων που θα προσβληθούν αυτή τη χρονιά προβάλει εφιαλτικά, με όσες συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, οι εμβολιασμοί που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι, για το σύνολο των 11.732 εκτροφών στην Αιτωλοακαρνανία, έγιναν εμβολιασμοί σε 2.096 εκτροφές, ήτοι σε 96.717 ζώα.
Φέτος, οι εμβολιασμοί θα περιοριστούν σε μόλις 30.000 ζώα, γεγονός που δημιουργεί την εκ των πραγμάτων εύλογη ανησυχία για την πιθανή έκρηξη των κρουσμάτων μελιταίου πυρετού (patrasTimes.gr 12/02/2015).
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το έτος 2014 και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν, έφεραν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο όμως, δυστυχώς δεν είναι αρκετό, ώστε να προσφέρει ικανοποιητική προφύλαξη και ασφάλεια. Να σημειωθεί πως χρειάζονται τουλάχιστον 35 κτηνίατροι και λοιπό βοηθητικό προσωπικό (15 άτομα για την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, 10 για την Π.Ε Αχαΐας και 10 για την Π.Ε Ηλείας)  για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες εμβολιασμών μέχρι να λειτουργήσει στην πράξη ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής και η αιτούμενη δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τα προηγούμενα χρόνια. 
Αποτελεί αδήριτο ανάγκη η άμεση πρόσληψη ειδικευμένου και επαρκούς αριθμητικά εποχιακού προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μπορέσουν να καλυφθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες μαζικών εμβολιασμών των θηλυκών αιγοπροβάτων και οι ορολογικοί έλεγχοι των αρσενικών για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού κατά το 2015.
Επιπλέον καλείστε όπως προβείτε σε άμεση έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων, προκειμένου να εφαρμοστεί η  ανάθεση του προγράμματος εμβολιασμού σε κτηνίατρους εκτροφής. Συγκεκριμένα, πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 816/156798/10-12-2014 υπουργική απόφαση για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων και τη δημιουργία μητρώου εγκεκριμένων κτηνιάτρων εκτροφής. Τονίζεται ότι, για να υπογραφούν οι συμβάσεις έργου, θα πρέπει να έχει εκδοθεί η ετήσια κοινή υπουργική απόφαση «Έγκριση προγράμματος οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου», η οποία θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης των ιδιωτών κτηνιάτρων που θα λάβουν μέρος στη δράση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου