Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΡΗΓΑ


Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 πλήττοντας , άλλες χώρες λιγότερο (ΗΠΑ) και άλλες περισσότερο (Ευρωπα'ι'κές) , αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική μηχανή αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων , κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερος και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο παγκόσμιος πλούτος μέσα σε μόλις ένα χρόνο , από τα μέσα του 2013 ως τα μέσα του 2014 αυξήθηκε κατά 8,3% όταν η αύξηση του ΑΕΠ το 2013 ήταν 3% και για φέτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,7% σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επομένως επ ουδενί η αύξηση του παραγόμενου προ'ι'όντος δικαιολογεί την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου σε ετήσια βάση κατά 21 τρις δολάρια , με αποτέλεσμα να φτάσει τα 263 τρις δολάρια ,υπερδιπλάσιος από τον πλούτο που είχε καταγραφεί το 2000 και ανερχόταν στα 117 τρις . Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι η αύξηση του πλούτου το 2013 κατά 21,9 τρις δολάρια ξεπερνά τις απώλιες που καταγράφτηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ανέρχονται σε 21,5 τρις . Παρελθόν αποτελεί λοιπόν η κρίση  , τουλάχιστον για τους πλούσιους .

Εξετάζοντας τη συμμετοχή κάθε γεωγραφικής ηπείρου στην αύξηση , τα πρωτεία κρατούν οι Η.Π.Α , όπου ο πλούτος σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 11,4% ( αντιπροσωπεύοντας μερίδιο της τάξης του 34,7% ή 91 τρις δολάρια στον παγκόσμιο πλούτο ) ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Ευρώπη όπου ο πλούτος αυξήθηκε κατά 10,6% φτάνοντας τα 85,2 τρις δολάρια ( 32,4% του συνόλου ) . 

Η αύξηση που καταγράφεται στη συγκέντρωση πλούτου σε Η.Π.Α και Ευρώπη δικαιολογείται καθώς στα υπό εξέταση μεγέθη , μαζί με τις τιμές των ακινήτων , συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των μετοχών , έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας πρωτοφανή φούσκα . Έτσι όμως έχουμε και το προφίλ των κερδισμένων . Είναι η ολιγαρχία του χρήματος που μπορεί τα όρια της με τη κλασική ολιγαρχία της μεταποίησης και του εμπορίου να είναι όλο και πιο ''πορώδη'' με το πέραμσα του χρόνου . 

Τα οφέλη ωστόσο που δρέπει από τη σύγχρονη οικονομία είναι σημαντικά και μεγαλύτερα όχι μόνο χρόνο με το χρόνο αλλά και έναντι των άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Άρα λεφτά...υπάρχουν , το πρόβλημα υπάρχει στην κατανομή.

Ωστόσο πρόβλημα είναι και οι υπαίτιοι της εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ας μη ξεχνάμε ότι επι δεκαετίες νεοφιλελεύθεροι επιστήμονες και σχολιαστές υπό το σλόγκαν << μην ενοχοποιείται τον πλούτο >> ζητούσαν τη μείωση εώς και τη κατάργηση της προοδευτικής φορολογίας  με το επιχείρημα ότι έτσι ο πλούτος μπορεί να επενδυθεί και να δημιουργήσει γενικευμένη ευημερία.

Ο πλούτος έπαψε να φορολογείται και αυτό που τον διαδέχτηκε  δεν είναι μόνο τα άδεια κρατικά ταμεία , που οδήγησαν στη διαρκή δημοσιονομική κρίση από τη δεκαετία του '70 και μετά , οδήγησε επίσης στην εξαθλίωση , τη διάρηξη της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική αστάθεια με τις καταρεύσεις να προκαλούν αλυσιδωτές κρίσεις.

Πολύ πιο προκλητική είναι η αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται στις χώρες της Ευρωπα'ι'κής Περιφέρειας που επλήγησαν από τη κρίση . μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Παρότι το επίσημο αφήγημα θέλει όλα τα κοινωνικά στρώματα να υπέστησαν λίγο πολύ ανάλογες μειώσεις στα εισοδήματα τους , οι υφιστάμενες μετρήσεις και μάλιστα από μια πηγή που μόνο για μεροληψία δε μπορεί να κατηγορηθεί , δείχνουν ότι η οικονομική ελίτ δηλαδή το ''άνω'' 10% του πληθυσμού , αύξησε τον πλούτο που κατέχει. Επομένως η μείωση των μισθών , η εκρηκτική αύξηση ανεργίας και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν είχαν μόνο χαμένους. Τα χρήματα που στερήθηκαν χιλιάδες λα'ι'κές οικογένειες , που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και δεν έχουν να φάνε , γέμισαν τους λογαριάσμους , εντός και εκτός της Ελλάδας , μιας ισχνής μειοψηφίας που φέτος περνάει πολύ καλύτερα ακόμη κι από το 2000 τη λεγόμενη << εποχή των παχιών αγελάδων >>.

Γι'αυτούς φυσικά και ''λεφτά υπάρχουν'' και μάλιστα περισσότερα από ότι στο παρελθόν , χάρη στους νόμους που ψήφιζαν τόσο καιρό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη καθοδήγηση της τρόικα.

Αυτοί έχουν κάθε λόγο να αναφωνούν... ΖΗΤΩ Η ΚΡΙΣΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου