Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται και νέες αυξήσεις φωτιά στις τιμές του ρεύματος


Εν μέσω της αντιαναπτυξιακής κόλασης που καλλιεργεί με κάθε μέσο και τρόπο η συγκυβέρνηση της δυστυχίας μας, έτσι σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν να προστεθούν και τα στοιχεία  … του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική ενέργεια στο επτάμηνο Ιαν-Ιουλ 2014. Όπως δείχνουν τα σχετικά διαγράμματα, έχουμε μείωση της παραγωγής από το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά αυτό, δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη, είχε όμως ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών!
Ναι, η χώρα είναι χρεοκοπημένη, ναι οι εξαγωγές μειώνονται και όμως, ναι, κάνουμε εισαγωγές πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας! Βγάζουμε κι άλλα λεφτά έξω! Λεφτά που η χώρα δεν τα έχει, τα δανείζεται από τους τοκογλύφους και τα αρπακτικά φουσκώνοντας το δημόσιο χρέος σαν μπαλόνι.
Η μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη, και την είχε προαναγγείλει στις αρχές του περασμένου Απριλίου ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, με την αλλαγή του Κανονισμού ΕΣΜΗΕ από τον Ιούλιο 2013. Και τότε ήταν που είχε επισημάνει την αύξηση των εισαγωγών, αλλά φυσικά… κανένα αυτί κυβερνητικού υπευθύνου δεν ίδρωσε.
Περιμέναμε αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, αφού κι αυτή είχε προαναγγελθεί, στις 29 Απριλίου από το Ζερβό, η οποία φυσικά ουδέποτε συνέβη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εισαγόμενη ενέργεια. Ο Ζερβός είχε εκτιμήσει για το 2014 25500GWh λιγνιτικής παραγωγής, κάτι που προφανώς θα το είχε δει στον ύπνο του.
Τώρα που φτάσαμε στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μήνου 2014 η λιγνιτική παραγωγή είναι μόλις 4,68% αυξημένη, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Δεν υπάρχει πλέον απολύτως καμιά περίπτωση να αυξηθεί σε επίπεδο έτους κατά 10% σε σχέση με το 2013, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν ο απαραίτητος χρόνος.
Κι εκτός απ’ το χρόνο, δεν φαίνεται να υπάρχουν και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες», ασήμαντες ίσως για το Ζερβό, σημαντικές όμως για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας .
Αποτέλεσμα αυτής της προκλητικής μέχρι σημείου σαδισμού κυβερνητικής αδιαφορίας, προβλέπεται να φέρει και νέες αυξήσεις φωτιά στους ήδη βεβαρημένους λογαριασμούς του ρεύματος και να επιβαρύνει και άλλο τα νοικοκυριά των Ελλήνων που δεν έχουν πλέον να πληρώσουν ούτε για να αγοράσουν γάλα για το παιδί τους.
Μπορεί να μας πει κάποιος από τους «υπευθύνους» για την μοίρα αυτού του λαού, αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα;
Μπορούν να μας απαντήσουν πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ και τι ποιότητα έχουν;
Φαίνεται όμως ότι ο κ. Ζερβός είναι πολύ απορροφημένος απ’ την προετοιμασία του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ, της «μικρής» ΔΕΗ (αλλά… και της «μεγάλης» ΔΕΗ), που δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει το κύριο αντικείμενο της Επιχείρησης, που είναι φυσικά η διασφάλιση φθηνού ηλεκτρισμού στη χώρα.
Εκτός κι αν θεωρεί ότι «έχει πλέον χάσει τη μπάλα» με το κόστος της εγχώριας παραγωγής και το έριξε στις εισαγωγές, καθόσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, τις αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρισμού τις κάνει η ίδια η ΔΕΗ!
Και δίνει η ΔΕΗ από τα πλούσια χρηματικά αποθέματα της στους Βούλγαρους, τους Αλβανούς κι όποιον άλλο δίνει «φθηνή» ενέργεια στην περιοχή, αλλά δεν δίνει δουλειά στους Έλληνες!
Η ΔΕΗ του κ. Ζερβού από εταιρία παραγωγής ενεργείας μετατράπηκε σε εισαγωγέα ανεργίας! Η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας μετατρέπεται, στα χέρια του Ζερβού σε φαλιρισμένη εμπορική επιχείρηση!
Το Ζερβό τον έβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, για να προωθήσει την «πράσινη» ανάπτυξη, η οποία είναι γνωστόν πλέον σε όλους τους Έλληνες ότι έχει απόλυτη σχέση με τα «πράσινα άλογα»!!!
Πέντε χρόνια μετά, «πράσινη» ανάπτυξη απ’ τη ΔΕΗ δεν είδαμε, είδαμε όμως την απόλυτη καταστροφή και αποδιοργάνωση του λιγνίτη κι ενίσχυση του φυσικού αερίου.
Η μόνη «ανάπτυξη» που είδαμε από τους κυβερνητικούς εγκληματίες, ήτανε στις διαρκείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού, οι οποίες συνεχίζονται… και συνεχίζονται… και θα συνεχίζονται μέχρι να μας αφανίσουν.
Ο Ζερβός θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της ΔΕΗ που παρέλαβε τη μεγαλύτερη Ελληνική Βιομηχανική Επιχείρηση, και παρέδωσε ερείπια…
Την αποστολή πάντως που του είχε ανατεθεί με την καταστροφή του Νο 1 κερδοφόρου κρατικού βιομηχανικού κολοσσού της χώρας προκειμένου να ξεπουληθεί, ή μάλλον να χαριστεί, την έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου